TARINA

Kati Neuvonen

Joku on sanonut, että Neuvonen sopii nimekseni hyvin. No, eihän minun neuvottomaksi ole toki tapana jäädä: oli sitten kyse villatuotteiden kehittelystä tai traktorin korjaamisesta.

Luonto, eläimet ja maaseutu. Ne ovat kotini ja elinkeinoni.

Maatilan töihin tartuin lähtiessäni lomittajaksi 15-vuotiaana. Täysi-ikäiseksi ehtiessäni otin vastuun lypsykarjatilasta Uuraisilla.

Elämä toi sitten Alajärvelle, Kuoleman kylään. Uudella tilalla toiminta alkoi ratsastustallin ja leirien pyörittämisellä. Sitten löysin lampaat. Niistä ja niiden jalostamisesta tuli intohimoni.

Kerinnästä konehommiin - ja kaikkea siltä väliltä

Kerinnän opiskelin vanhan lampurin opetuksella. Nyt kerin omien lampaiden lisäksi vieraidenkin lampaita. Kerinnän suomenmestaruuskisoissakin on tullut käytyä useampaan kertaan. Niistä onkin jäänyt muistoksi Parhaan naiskeritsijän kunniakirja. Eikä ole mikään yllätys, jos minut vielä löytää kilpaa kerimästä. 

Eivätkä lehmätkään ole missään vaiheessa jääneet pois elämästä, sillä tilan ohessa olen lomittanut toisten lypsy-, lihakarja- ja hevostiloilla. Vuosien vankalla kokemuksella ja ammattitaidolla teen myös lomitushommia niin lypsy- ja lihakarjassa kuin hevosten ja lampaiden parissa. 

Koneiden parissa viihdyn myös, joten minut voi löytää myös traktorin tai pienkuormaajan ratista.

Opintojen kautta löytyi Green Care

Parhaillaan opiskelen agrologiksi. Opintojen myötä kuvaan tuli mukaan Green Care. Green Care -opinnoista olen suorittanut perusteet, ja opinnot jatkuvat. Samoin hyvinvointipalvelujen kehittäminen.

Minulla on ilo tehdä nykyään töitä myös vanhimman tyttäreni, ratsastuksenohjaajaksi opiskelevan Hiljan kanssa. Hänen 4H-yrityksensä Onni potkii järjestää tilallamme ratsastustunteja ja -leirejä. Toki myös muut lapset tapaa tilan askareista. Pienimmät keskittyvät eläinten halaamiseen.

Kainuunharmas on villan aatelia

Suomalainen alkuperäisrotu kainuunharmas on keskeisessä roolissa myös tilamme hyvinvointipalveluissa. Sen villasta valmistan villatuotteita ja lankaa. Uusia ideoita muhii mielessä koko ajan. 

Villa, erityisesti huovutettuna, on käsittämättömän monipuolinen materiaali, ja sen käyttöä haluan olla edistämässä Suomessa.

Olen kantanut korteni kekoon kainuunharmaksen, alkuperäisen suomalaisen lammasrodun, nostamisessa sukupuuton partaalta. Arvostan alkuperäisiä, Suomen oloihin jalostuneita rotuja. Siksi navetassamme on myös itäsuomenkarjaa (kyyttöjä) ja tallissa hirnahtelee tietenkin suomenhevonen.

Olen Suomen Kainuunharmas-yhdistyksen perustajajäseniä (2017) ja yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Rodun jalostus ja etenkin sen monisävyisen villan periytymisen tutkiminen on äärettömän kiinnostavaa.

Olen myös vankkumaton lähiruoan puolestapuhuja. Siksi olen ollut käynnistämässä oman alueeni Reko-lähiruokarinkiä ja lähituottajien myymälätoimintaa, joka siirtyi sittemmin toisiin käsiin.

Hyviä hetkiä, hyvinvointia

Tilallamme on eläimiä lehmistä hevosiin, kaneihin, kanoihin, koiriin, kissoihin ja undulaatteihin. Työtä on paljon. Se ei kuitenkaan estä minua pysähtymästä arjen keskellä seuraamaan hetkeksi eläinten touhuja, auringon laskua tai pihalintujen ilmaista konserttia.

Näitä hetkiä jaan sinunkin nähtäväksesi Instagramissa ja Facebookissa.

Olen onnellinen siitä, että voin osaltani tarjota myös sinulle tätä eläinten ja luonnon läheisyyttä ja lämpöä: hyvinvointipalveluina ja villaisina tuotteina.